За да получиш признание в Русия, трябва, както е известно,

...
 За да получиш признание в Русия, трябва, както е известно,
Коментари Харесай

Дмитрий Лихачов: Възпитан е онзи човек, който иска и умее да се съобразява с другите

 За да получиш самопризнание в Русия, би трябвало, както е известно, да живееш дълго. Историята на живота на Дмитрий Лихачов значително удостоверява тази позиция. Макар че още пред 70-те години на предишния век го назоваха първия литературовед в страната, всенародното самопризнание пристигна при него едвам през епохата на перестройката. Тогава той към този момент беше покрай 80-те...

" Възпитан е оня човек, който желае и умее да се преценява с другите. "

 Да получиш положително образование е допустимо освен в фамилията и учебно заведение, само че и от самия себе си. Нужно е единствено да знаеш, какво е това същинска възпитаност. Не имам намерение да давам предписания по образование, тъй като напълно не смятам себе си за образцово учтив. Но бих желал да споделя някои свои мисли с читателите. Уверен съм, да вземем за пример, че същинската възпитаност се демонстрира на първо място вкъщи, в фамилията, в връзките с най-близките ни.

Ако мъжът на улицата дава път на непозната жена и отваря вратата за нея, а вкъщи не оказва помощ на изтощената си брачна половинка да измие съдовете – той е некултурен човек. Ако с познатите си той е учтив, а домашните му го нервират по всевъзможен мотив – той е некултурен човек. Ако не се преценява с характера, логиката на психиката, навиците и желанията на своите близки – той е некултурен човек. Ако даже към този момент на зрелост, той счита, че е добре да приема помощ от своите родители и не вижда, че самите те се нуждаят от неговата – той е некултурен човек. Ако слуша радио или гледа телевизия с интензивен тон или просто приказва гръмко, до момента в който някой вкъщи написа домашни или чете – той е некултурен човек и в никакъв случай няма да направи децата си възпитани. Ако той обича да се подиграва с жена си и децата си, без да жали достолепието им, изключително пред непознати, то той е – моля да ме извините, – просто простак.

 Възпитан е оня човек, който желае и умее да се преценява с другите, оня, комуто личната учтивост е освен привична и лека, само че и приятна.

 Читателят евентуално е забелязал, че най-много се обръщам към мъжете, към главата на фамилията. И това е, тъй като на дамите в действителност би трябвало да им се дава път – не единствено при влизане през вратата. Но умната жена елементарно ще разбере какво е нужно да прави, когато с благодарност приема от мъжете даденото й от природата право, и по-малко ги принуждава да й отстъпват шампионата. А това е доста мъчно! Затова природата се е погрижила, множеството дами да са надарени с по-голямо възприятие за такт и повече естествена учтивост, в сравнение с мъжете. В основата на положителните маниери лежи грижата – грижата за това, човек да не пречи на другия, тъй че всички да се усещат добре дружно.

 Трябва да се помни едно, а не 100 правила – необходимостта от почтително отношение един към различен. Ако имате това и с още малко съобразителност, то маниерите сами ще дойдат при вас, или по-скоро ще пристигна желанието и умеенето да прилагаме разпоредбите за положително държание.

Фрагмент от книгата „ Лихачев Д.С. Письма о добром ”, Дмитрий Лихачов

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР